Αν συνυπάρχει δεκατική πυρετική κίνηση υπάρχει η πιθανότητα της σπονδυλοδισκίτιδας, δηλαδή μιας μικροβιακής φλεγμονής στα πρώτα της στάδια, η οποία χρήζει ιατρική παρακολούθηση.
Εάν ο πόνος επιμένει κατά τις νυχτερινές ώρες ή δεν ελέγχεται με απλά παυσίπονα, ενδέχεται να οφείλεται σε πρωτοπαθή ή μεταστατικό όγκο της σπονδυλικής στήλης. Ένας οξύς πόνος στην οσφύ μπορεί να είναι επακόλουθο παθήσεων του παγκρέατος, της κοιλιακής αορτής ή να αποτελεί εκδήλωση κωλικού του νεφρού.
Τέλος ένας χρόνιος πόνος κυρίως στους ηλικιωμένους αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
Ανεξαρτήτως φύλου κινδυνεύουν οι καπνιστές, όσοι επιδίδονται σε υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη για μακρό χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία. Ο αλκοολισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου, ο οποίος είναι δυνατό να ελεγχθεί, είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Πάντως η οστεοπόρωση είναι μια ύπουλη χρόνια νόσος που απαιτεί τακτική και υπεύθυνη ιατρική παρακολούθηση.
Συστηματικές παθήσεις που επηρεάζουν την οξυγόνωση των ιστών είναι δυνατόν να επιβραδύνουν την πώρωση. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων και η πλημμελής διατροφή μπορεί να καθυστερήσουν τη θεραπεία. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανάταξη του κατάγματος, η ακινητοποίηση του πάσχοντος μέλους και η παρουσία λοίμωξης.
Ορισμένα οστά λόγω του τρόπου αιμάτωσής τους καθυστερούν την ολοκλήρωση της πώρωσης. Κάποιες φορές αναστέλλεται οριστικά η διαδικασία της πώρωσης και απαιτείται εκ νέου ιατρική αντιμετώπιση.
Όμως οι επαναλαμβανόμενες εγχύσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη ανάπαυσης είναι δυνατό να προκαλέσουν εκφυλιστική ρήξη του τενόντιου πετάλου των στροφέων του ώμου με δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά σε εκείνους που σπεύδουν από γιατρό σε γιατρό σε νυχτερινές ώρες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, χωρίς να έχουν έναν θεράπων ιατρό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της θεραπείας τους. (Σε κάθε νόσο υπάρχει ελπίδα θεραπείας όταν υπάρχει θεράπων ιατρός, ο οποίος τρέχει πιο γρήγορα από τη νόσο).
Κάποιες φορές μιμείται παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Για τη διάγνωση απαιτείται ηλεκτρομυογράφημα και η αντιμετώπισή του είναι κυρίως χειρουργική. Μετά από μια περίοδο ανάπαυσης και χορήγησης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, εφόσον επιδεινώνονται τα συμπτώματα η χειρουργική θεραπεία είναι μονόδρομος.
Με τοπική αναισθησία διανοίγεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού ο σύνδεσμος του καρπιαίου σωλήνα και απελευθερώνεται το παγιδευμένο νεύρο. Η τομή συρράπτεται με 4-5 ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά το πέρας τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Ο ασθενής νοιώθει ανακούφιση από τα συμπτώματα από την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση. Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να γίνει και αρθροσκοπικά.
Στα αρχικά στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που καθυστερούν τη διάβρωση του αρθρικού χόνδρου τα οποία δεν έχουν παρενέργειες. Σκόπιμο είναι να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε μηχανικό πρόβλημα της άρθρωσης με αρθροσκόπηση, ειδικό νάρθηκα ή κάποια χειρουργική επέμβαση(οστεοτομία) Σε πιο προχωρημένο στάδιο χορηγούνται ενδαρθρικές εγχύσεις, αντιφλεγμονώδη φάρμακα για βραχύ χρονικό διάστημα και παυσίπονα.
Σε πιο προχωρημένα στάδια όταν η βάδιση γίνεται δύσκολη συστήνεται η χρήση βακτηρίας για αποφόρτιση του σκέλους. Εφόσον ο ασθενής υποφέρει ακόμα και κατά την ανάπαυση και έχει εξαντληθεί κάθε άλλο θεραπευτικό μέσο προτείνεται ο ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Η μακροχρόνια έρευνα έχει φέρει στο φως ελπιδοφόρες θεραπείες με την καλλιέργεια κυττάρων και μεταμόσχευση αρθρικού χόνδρου οι οποίες προς το παρόν λόγω οικονομικού κόστους περιορίζονται σε νεαρές ηλικίες, με συγκεκριμένες βλάβες, σε επαγγελματίες αθλητές και σε ασθενείς πολύ υψηλών απαιτήσεων.
Κάποιοι επιπρόσθετα χρησιμοποιούν και έναν ελαστικό επίδεσμο. Η αλήθεια είναι ότι ένα διάστρεμμα μπορεί, ανάλογα με τη βαρύτητά του να συνοδεύεται από τραυματική υμενίτιδα, τοπικό αιμάτωμα, βλάβη του αρθρικού χόνδρου, θλάση των μυών, ακόμα και διάταση κάποιου νεύρου. Ορισμένες φορές υπάρχει ακόμα και πλήρη ρήξη ενός συνδέσμου. Το διάστρεμμα, όσο απλό κι αν είναι, αποτελεί σοβαρό λόγο αναζήτησης ιατρικής βοήθειας και απαιτεί κατάλληλη ελαστική επίδεση ή τοποθέτηση νάρθηκα και αποφόρτιση(πατερίτσες).
Σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια! Κάποιοι θα χρειαστούν και φυσιοθεραπείες. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι πεδίο αντιπαραθέσεων, ενώ το πλήρες χρονικό περιθώριο για την επούλωση των συνδέσμων είναι 6 εβδομάδες.
Η συσκευή της εξωτερικής οστεοσύνθεσης θυμίζει σκαλωσιά κτηρίου. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος απαιτεί υπομονή από την πλευρά του ασθενή και σχολαστικό αντισηπτικό καθαρισμό των βελονών που εισέρχονται δια του δέρματος στο κόκαλο του ασθενούς.
Στο κάτω άκρο συστήνεται η αφαίρεση των υλικών 18 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση, ύστερα από την ολοκλήρωση της πώρωσης του κατάγματος. Εάν δεν αφαιρεθούν υπάρχει ο κίνδυνος νέου κατάγματος στο πέρας της πλάκας, λίγο πιο πάνω από το αρχικό κάταγμα, λόγω διαφορετικής αντοχής στο σύστημα οστού-πλάκας και μεμονωμένου οστού. Πάντως η αφαίρεση των υλικών είναι μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει τους κινδύνους της και μετεγχειρητικά απαιτεί μια περίοδο αποφόρτισης του σκέλους(πατερίτσες).
Η παραμόρφωση αυτή, η οποία είναι εμφανής κατά τη γέννηση, μπορεί να συμβεί και στα δυοπόδια και απαιτεί έγκαιρη εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση. Περιλαμβάνει χειρισμούς για την προοδευτική διόρθωση της παραμόρφωσης με τη χρήση γύψινων επιδέσμων και ναρθήκων για του πρώτους 3 έως 6 μήνες. Εάν στο χρονικό αυτό διάστημα δεν επιτευχθεί διόρθωση ή συμβεί υποτροπή συστήνεται η χειρουργική θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις καθυστέρησης στην αρχική αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας.
Μετά την επέμβαση, το πόδι του ασθενή είναι ακινητοποιημένο σε γύψο από το μηρό ως τα δάκτυλα για 3 εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 2 εβδομάδες από ένα παράθυρο που διανοίγεται στο γύψο. Στις 3 εβδομάδες αφαιρείται ο αρχικός γύψος και τοποθετείται καινούργιος κάτω από το γόνατο ως τα δάκτυλα για άλλες 3 εβδομάδες. Όλο αυτό το διάστημα των 12 εβδομάδων ο ασθενής βαδίζει με βακτηρίες.
Εκδηλώνεται με πόνο και χωλότητα, ιδιαίτερα μετά από κάποια έντονη προσπάθεια. Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει απλές ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και ενδεχομένως σπινθηρογράφημα οστών. Ο οργανισμός προσπαθεί να αντικαταστήσει το νεκρωμένο οστούν με παραγωγή νέου για την καλύτερη υποστήριξη του αρθρικού χόνδρου. Πολλές φορές είναι δυνατό να προκληθεί σύγχυση με μια άλλη διάγνωση που λέγεται παροδική οστεοπόρωση του ισχίου ή οίδημα του μυελού των οστών διότι παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα στη μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, κλινοστατισμό και αποφόρτιση (πατερίτσες) σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (τρυπανισμούς, τοποθέτηση τανταλίου, αυτομεταμόσχευση αγγειούμενου μοσχεύματος περόνης, ολική αρθροπλαστική ισχίου)
Ένας ηλικιωμένος με κάταγμα ισχίου πρέπει να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατό με στόχο την ταχύτερη κινητοποίησή του από τους φυσιοθεραπευτές. Όσο περισσότερο παραμένει κατακεκλιμένος, κινδυνεύει από θρομβοεμβολικό επεισόδιο, υποστατική πνευμονία, ουρολοίμωξη και κατακλίσεις. Επιπλέον είναι δυνατό να απορυθμιστεί στους διαβητικούς η ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, να παρουσιαστεί συγχυτικοδιεγερτικό επεισόδιο και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
Το χειρουργείο πρέπει να λάβει χώρα, αν είναι δυνατό, την ίδια ημέρα στην οποία συνέβη το κάταγμα, ώστε ο ηλικιωμένος να μην προλάβει να συνειδητοποιήσει ότι έχασε την ικανότητα βάδισης και αυτοεξυπηρέτησης.
Επίσης οι γειτονικές αρθρώσεις που είναι εκτός του γύψου καλό είναι να κινητοποιούνται τακτικά για την πρόληψη δυσκαμψίας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πρέπει να διατηρηθεί ο γύψος, ο ασθενής μαζί με αγαπητά του πρόσωπα, μπορεί να γράψει και να ζωγραφίσει επάνω στο γύψο. Μετά την αφαίρεση του γύψου, συνήθως απαιτούνται λίγες εβδομάδες φυσιοθεραπείας.
Ημερομηνία Ανάρτησης: 14/06/2021